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On Feb. 6, 2008, the Tyler City Council voted to adopt a new smoking ordinance 
that prohibits smoking in public places and places of employment, including  
restaurants and bars. 

For more information, or to read a copy of the ordinance, please visit 
www.cityoftyler.org. 

Frequently Asked Questions 
Question 1 
What is the new smoking ordinance and what businesses does it cover? 

Answer 1 
The ordinance prohibits smoking in public places and places of employment, including restaurants, bars, 
pool halls, clubs, retail facilities and bingo halls.  It also precludes smoking within 20 feet of outside en-
trances, operable windows and ventilation systems of public places and places of employment. 

Question 2 
When does the ordinance go into effect? 

Answer 2 
The ordinance goes into effect on June 1, 2008. 

Question 3 
Why did the City of Tyler decide to prohibit smoking in public places and in places of employment? 

Answer 3 
In 2006, the U.S. Surgeon General released a report detailing the harmful effects of secondhand smoke, 
even at very small exposure levels.  The intent of the new ordinance is to improve and protect the pub-
lic’s health by expanding upon the previous partial smoking ban adopted in 1987 by now eliminating 
smoking in public places and places of employment.  Overwhelming public input was received from the 
community in support of a stricter ordinance. 

Question 4 
Who is exempted? 

Answer 4 
City Code Section 4-47 exempts private residences, retail tobacco stores, governmental / educational 
institutions, outdoor areas (patios serving restaurants and bars that are at least 20 feet away from any 
entrance, window or ventilation system), and private organizations (those who do not operate for finan-
cial gain, are non-profit, are used exclusively for the organization and have a governing body). 
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Question 6 
If I do not post signage or comply with the provisions 
of the ordinance within my business, what will hap-
pen? 

Answer 6 
You may be issued a citation for violating the smoking 
ordinance, per occurrence; and you may be punished 
by a fine of up to $300 for a first offense under Sec. 4-
50c of the ordinance.  A second offense may be pun-
ished by a fine not to exceed $500. 

Question 7 
Must I have all of the required signage in place before 
I am allowed to open a new business? 

Answer 7 
Yes. The signage must be in place prior to the issu-
ance of a Certificate of Occupancy that allows a busi-
ness to open. 

Question 8 
As a business owner, if I allow an employee or cus-
tomer to smoke in my business in violation of this  
ordinance, who could be issued a citation? 

Answer 8 
Both the business owner and the smoker are in viola-
tion of the ordinance and could be issued a citation for 
each occurrence. 

Question 9 
Does the 20-foot requirement apply only to the front 
entrance of a public place or place of employment? 

Answer 9 
No.  The 20-foot distance requirement applies to all 
entrances, operable windows and ventilation systems 
of enclosed areas where smoking is prohibited by the 
ordinance. 

 
 

Question 14  
Can residents of an apartment complex smoke 
at the complex’s pool area, laundry room, hall-
ways or offices? 

Answer 14 
Smoking is prohibited in all enclosed public 
places as well as within 20 feet of all entrances, 
operational windows and ventilation systems.  If 
the area is open air and does not fall within the 
20-foot requirement, then smoking would be per-
mitted. 

Question 15 
If I witness a violation of the smoking ordinance, 
how do I report it? 

Answer 15 
The new ordinance does not go into effect until 
June 1, 2008, so no enforcement action will be 
taken prior to this date.  To report a violation, call 
the Police Department non-emergency phone 
line at (903) 531-1000. 

 

For more information about the Smoking  
Ordinance or to download a Business Owner 
Kit, please visit www.cityoftyler.org. 

 

 

 

 

Question 10 
If my business has a separately ventilated, fully en-
closed break room for my smoking employees, may I 
allow employees to smoke within this room? 

Answer 10 
No, there is no exemption for break rooms. 

Question 11  
If my restaurant or bar has an outdoor patio served by 
employees, may I allow smoking in that area? 

Answer 11 
Yes, subject to a 20-foot distance requirement.  Patios 
are included in the definition of “outdoor area” in City 
Code Section 4-46. 

The term “outdoor area” shall mean an outdoor area 
that does not have a roof, and has at least one side 
which does not extend to the ceiling or is not solid.   

For information on building permits, contact the City of 
Tyler Development Services Department at  
(903) 531-1171. 

Question 12 
What outdoor areas are covered by the ordinance? 

Answer 12 
Boarding and waiting areas of public transportation 
systems, City parks, playgrounds and recreation 
areas.(Smoking on private boats on City lakes is 
allowed.) 

Question 13 
May I smoke in my car at City parks or in the parking 
lot of public buildings? 

Answer 13  
Yes.  The ordinance does not preclude smoking in 
private vehicles as long as the smoke does not infil-
trate areas where smoking is prohibited.  Smoking is 
not allowed on buses or other public transportation 
vehicles. 

Question 5 
What steps should I take as a business owner to 
comply with the ordinance? 

Answer 5 
Educate your employees about the ordinance.  
You are required to post a copy of section 4-43 
of the new ordinance in your place of business.  
Copies will be made available by the City prior to 

the June 1, 2008 
effective date.   
Section 4-47 also 
requires that you 
shall have a con-
spicuously posted 
sign clearly stating 
NO SMOKING or 
displaying the inter-
national no smoking 
symbol (consisting of 
a pictorial represen-

tation of a burning cigarette enclosed in a red 
circle with red bar across it). The signs shall 
have bold lettering of not less than one (1) inch 
in height and must be posted at each entrance 
and within the building or other areas where 
smoking is prohibited. 

In addition, ashtrays and other smoking para-
phernalia shall be limited in facilities to those 
required for the enforcement of extinguishing of 
smoking materials in public places and places of 
employment. 

The new ordinance does not go into effect until 
June 1, 2008, so no enforcement action will be 
taken prior to this date 

After June 1, 2008, notify any person violating 
the provisions of the ordinance that your busi-
ness is a smoke-free establishment.  If the action 
does not cease, call the City of Tyler Police non- 
emergency number at (903) 531-1000. 

 

Answer ing your  quest ions cont inued. . .  


